De Heilige Driehoek is een van de bekendste historische plekken in Oosterhout. Het bestaat uit een stuk grond waar nog een actief klooster op gevestigd is. Een deel hiervan is opengesteld voor publiek. Het bevindt zich op ongeveer een kwartier fietsen van De Duiventoren en is ideaal voor een uitje.

Abdijen

Het gebied met de nonnen ligt ten oosten van het centrum van Oosterhout. Er staan drie abdijen vlak naast elkaar. De abdijen zijn de Priorij Sint-Catharinadal in het slotje De Blauwe Camer, een Norbertinessenabdij die sinds 1647 daar gevestigd is. Daarnaast ligt de Onze-Lieve-Vrouweabdij, een Benedictinessenabdij, sinds 1901. En tot slot De Sint-Paulusabdij, een Benedictijnenabdij van 1907 tot 2006. Toen vond de katholieke gemeenschap Chemin Neuf er een onderkomen.

De Heilige Driehoek

Het gebied ligt in een driehoek, de naam zegt het al. Deze driehoek wordt sinds kort gebruikt om op allerlei manieren publiek te trekken. Daarmee wordt onder meer geld ingezameld voor het onderhoud van de historische panden. Ook landschappelijk is het geheel goed ingepast en van historische waarde. Bovendien vormt het geheel een uniek ensemble. Er is veel bewaard gebleven en zelfs nog steeds in gebruik. Hierover lees je meer op de website van De Heilige Driehoek.

Totstandkoming

De huidige driehoek is bewaard gebleven. Het westelijk deel van de Leijsenakkers is opgeofferd aan de bebouwing van Oosterhout. De abdijen leverden grond in ten behoeve van industrie en de aanleg van een snelweg A27. Wat overbleef, is een bufferzone tussen de stedelijke bebouwing en deze weg. De landbouwbedrijven, tuinen en parkbossen van de abdijen hebben aan dit gebied een grote rijkdom gegeven. Het was het laatste gebied waar de Bolderik voorkwam. Deze stierf in 1965 in heel Noord-Brabant uit. Een zekere stinsenflora ontwikkelde zich ook in de parkbossen.

Aanrader

De Heilige Driehoek is een van onze aanraders. Meer aanraders zijn hier te vinden.