De Galderse Meren is een gebied van recreatieplassen ten zuiden van Breda. Het gebied is genoemd naar het nabijgelegen dorp Galder. De plassen zijn begin jaren ’70 ontstaan als gevolg van zandwinning ten behoeve van de snelweg A16 van Breda naar Antwerpen. In de jaren ’80 is er nog zand gewonnen voor het deel van de A58 tussen knooppunt Sint Annabosch en knooppunt Galder en later nog voor woningbouw in Breda-Noord.

Activiteiten Galderse Meren

Het gebied is bedoeld om te zwemmen en te windsurfen. Ook is er een duikstek voor de duiksport. In het water is voor de duiksport diverse objecten geplaatst zoals; een autowrak, een onderwaterplatform, een toiletpot en badkuip. De noordoostelijke hoek van de oudste grote plas was in de jaren zeventig in Breda vermaard, omdat het werd gebruikt voor naaktrecreatie. Dit is nog altijd het officiële naaktstrand. Het water heeft een vrij hoge zuurtegraad, waardoor er geen alggroei mogelijk is. Hierdoor is het zicht onder water tientallen meters en is het water tropisch blauw van kleur.

Betaald parkeren geldt bij de Galderse Meren in principe dagelijks tijdens het recreatieseizoen, van mei tot en met september. In de praktijk heft de gemeente enkel op drukke dagen parkeergeld op de parkeerterreinen aan de Moerstraat en de Rijsbergsebaan. Ter plekke maakt de Gemeente Breda duidelijk als dit het geval is.

Aanrader

De Galderse Meren is een van onze aanraders. Zie hier wat wij verder allemaal aanbevelen in de omgeving.