De IJzertijdboerderij in Dongen is een herbouwde nederzetting uit de vroegere ijzertijd. Deze boerderij bevindt zich aan de andere kant van het bos De Duiventoren.

IJzertijdboerderij Dongen

De IJzertijd begon toen brons grootgedeels werd vervangen door ijzer (800 v.Chr) en eindigt met de komst van de Romeinen in ons land (50 v. Chr) Bronzen en vuurstenen werktuigen bleven echter in de IJzertijd ook nog wel in gebruik. De ijzertijd vormt de jongste prehistorische periode omdat met de komst van de Romeinen de geschiedenis werd opgeschreven. De IJzertijd kent drie periode’s te onderschieden in: Vroege (800 – 500 v.Chr), Midden (500 – 250 v.Chr) en Late IJzertijd (250 – 50 v.Chr).

Bos en heide

De IJzertijd valt volledig binnen het Subatlanticum (850 v.Chr tot nu), een klimaatfase waarin het iets kouder is dan de voorgaande periode. Het bos bestond vooral uit eik terwijl beuk fors in opkomst was. Op de nattere gronden treffen we vooral wilg en els aan. Deze bossen werden echter steeds meer gerooid door de mens, en hierdoor ontstaan er op de hogere gronden uitgebreide zandverstuivingen, waardoor de heide steeds meer uitbreiding kreeg.

Oude metalen

De prehistorie wordt vaak verdeeld in periodes die genoemd worden naar een nieuwe grondstof die wordt gebruikt om gereedschappen te maken. Steen, koper, brons en uiteindelijk ijzer. Dat wil niet zeggen dat de oudere materialen niet meer werden gebruikt. In de ijzertijd werd vuursteen nog veelvuldig gebruikt om messen, pijlpunten en bijlen te maken of om vuur te slaan.

Boerderij

Voorheen heeft er een ijzertijdboerderij gelegen in Dongen. Deze is begin van deze eeuw helemaal nagebouwd. Bovendien moet deze boerderij een inkijk geven in hoe het leven vroeger was. De plek is opengesteld voor publiek en er worden vaak activiteiten als het maken van een eigen vuurslag georganiseerd.

Aanrader

De IJzertijdboerderij in Dongen is een van onze aanraders. Meer aanraders zijn te vinden via deze pagina.