In maart weet je het maar nooit. Het kan heel koud zijn, maar het kan ook goed dat de eerste knoppen zich al laten zien. De bijen en andere insecten ontwaken als het warmer wordt langzaam uit hun winterslaap om het eerste stuifmeel van het seizoen te gaan zoeken.

Dit jaar waren ze er heel vroeg bij. In februari vlogen de eerste bepoederde pootjes alweer de bijenkast in. Ook onze –nieuw geplante- amandelboom gaf aan het begin van de maand al mooi gifgroen gekleurde bloesem af. Nu hopen dat er geen vorst meer komt, wie weet kunnen we dan veel amandelen oogsten verderop in het jaar.

Hoewel we het liefst in februari planten, hebben we er dit jaar voor gekozen om dat in de eerste dagen van maart te doen. Naast het kampeerterrein hebben we dertien appelbomen geplant. Dit jaar zullen die bomen nog geen appels geven, dat duurt nog wel even. Maar ze gaan wel goed wortelen en de grond bij de koeien en de ezels in de wei goed los woelen. Vanaf volgend jaar krijgt het vee er schaduw van de bomen voor terug. Er staan vier oudhollandse soorten: De Hollandse Glorie, De Rode Boskoop, de Prinses Noble en natuurlijk mag de Brabantse Bellefleur niet aan het palet ontbreken. Nog een paar jaar wachten, dan is onze eigen appelsap te krijgen.

 In het midden van de parkeerplaats staan een paar kleine Jonagold-appelbomen. Gasten die over een paar jaar aankomen in het najaar kunnen zich meteen tegoed doen aan een verse appel. Het eetbaar landschap is aangevuld met perzik, appel, peer en framboos. Later dit voorjaar hopen we daar nog een paar soorten aan te kunnen toevoegen.

Ook gaan we ons in maart weer langzaamaan opmaken voor de opening van een nieuw seizoen. In het begin van de maand prepareren we ons eigen hachje nog op de komst van ons eerste kroost. De laatste weken van de maand gaan we alles weer optuigen. Op enkele zaken na, die zijn al gedaan. Dit jaar stoken de gasten bijvoorbeeld vuurtjes van ons eigen gezaagde hout. De ezels, die nu elke dag het hele terrein hebben om heen en weer te rennen moeten weer terug in de wei, die ze gezellig mogen delen met onze koeien.