Het Speelgoedmuseum Op Stelten in Oosterhout heeft een uitgebreide collectie aan oud speelgoed. Het is leuk voor de kinderen, er staat tenslotte speelgoed. Toch komen ook volwassenen er aan hun trekken. Want zij herontdekken er allemaal oude bekende speelmaterialen.

Speelgoedmuseum Op Stelten

Bij een bezoek aan Oosterhout is het speelgoedmuseum leuk om mee te nemen. Tevens is er ook een carnavalsmuseum gevestigd. Hierin wordt de geschiedenis van carnaval in Oosterhout beleefd. De naam Oosterhout wordt met carnaval gedoopt tot Kaaiendonk. Bovendien kom je meteen sfeervol binnen in het museum via een oude speelgoedkast. Vervolgens zijn er zeszalen met speelgoed te bewonderen. Er is ook een zevende zaal met telkens een andere expositie.

Collectie

De collectie bevat onder meer een poppenparadijs en een paas levensgrote Meccano bouwwerken. Ook de houtfabriek kan in beweging worden gezet. Er is ook een minitheater met een voorstelling over toverlantaarns. In het gedeelde met de carnaval wordt een virtuele wagen gebouwd. Je kunt er meerijden in de optocht. En achteraf kun je een kopje koffie of ranja drinken. Dat zit in de prijs inbegrepen. Er is ook een museumwinkel.

Ontstaan

Het museum is ontstaan uit een particuliere verzameling van speelgoed. Dat maakt het een waardevolle collectie. Dit waren Oosterhoutse liefhebbers van speelgoed. Via dit museum blijft de collectie behouden. Later zijn er nog collecties van enkele kleinere musea aan toegevoegd. Het museum bevat een grote verzameling fysiek speelgoed. Er is ook een verzameling optisch speelgoed. De toverlantaarns springen daar het meest uit.

Adres en route

Het museum bevindt zich aan de Zandheuvel 51 in het centrum van Oosterhout. Tickets voor de toegang zijn ter plaatse te koop en van tevoren te bestellen via de website van het museum. Dit museum wordt ook wel kortweg Speelgoedmuseum Oosterhout genoemd.

Aanraders

Het Speelgoedmuseum Op Stelten is een van onze aanraders.